Desinfectie apparaten

Wat is UV licht? UV lighting
Ultraviolet licht (UV) is niet zichtbaar voor het menselijk oog en komt voor in verschillende golflengtes (10-400 nanometer). UV licht heeft een kortere golflengte dan het licht wat we kunnen zien. Daarom is Ultraviolet licht energierijker en kan het bijvoorbeeld een chemische reactie opwekken. Dat is één van de redenen dat de straling van UV licht schadelijk is, wanneer je er te lang mee in aanraking komt. De producten op onze website die UV licht bevatten zijn UV-C TL lampen.

UV licht en virussen. Hoe zit het nou precies?

Wanneer iemand met griep of een verkoudheid moet niezen of hoesten, komen er vele minuscule virusdruppeltjes in de lucht, waardoor je besmet kunt raken. Dat is ook het geval bij het coronavirus.

We weten al langer dat UV-C licht virussen en bacteriën kan doden die in de lucht zweven. Maar hoe werkt dat precies? Wetenschappelijk gezegd zorgt UV-C licht ervoor dat de moleculaire verbindingen van organische moleculen zoals DNA, kapot worden gemaakt. Met als gevolg dat een (micro)organisme dood gaat. Vanwege zijn ontsmettende werking wordt UV-C licht onder andere gebruikt voor het desinfecteren van gereedschap voor chirurgen. Er is wel een keerzijde, want de straling van UV-C licht is gevaarlijk. Zo kan je zicht worden verminderd als je ogen er te lang aan worden blootgesteld en zitten er kankerverwekkende stoffen in.